Wat is een hypothecaire inschrijving?

Het hypotheekregister is een openbare databank waarin hypotheekinformatie van vrijwel al het onroerend goed in Nederland is opgenomen. Iedereen kan, tegen betaling, de gegevens uit het hypotheekregister inzien. Het is goed om op de hoogte te zijn als u een huis wilt kopen, de juiste informatie maakt dat u sterker in de onderhandelingen staat. Het hypotheekregister geeft inzicht in de volgende punten:

  • De hoofdsom van de hypotheek
  • De schuldeiser(s)
  • De hypotheekhouder
  • De hypotheekvorm

Hoe regel ik een hypothecaire inschrijving?

Een hypotheek moet worden ingeschreven bij het hypotheekregister. Dit gebeurt door het indienen van de hypotheekakte bij het Kadaster. De hypotheekakte is een overeenkomst tussen de koper en de hypotheekverstrekker. De notaris maakt deze akte op, hij zorgt ook dat de hypotheekakte bij het register wordt ingediend en dat de hypothecaire inschrijving zo wordt afgerond.

Uitschrijven hypotheekregister ofwel royementsverklaring

Als u een lening heeft afgelost kunt u zich uitschrijven bij het hypotheekregister, u vraagt dan een royementsverklaring aan. Dit is vaak goed om te doen, maar er zijn ook uitzonderingen. Als u een nieuwe woning koopt of de hypotheek oversluit, heeft dat ook consequenties voor de hypotheekinschrijving. Op onze pagina over royementsverklaringen voor hypotheken leest u hier meer over.

 

Beschikbare producten

Uittreksel hypotheekakte
Uittreksel hypotheekakte
Samenvatting van de informatie uit de originele hypotheekakte.
- Direct leverbaar
Hypotheekakte
Hypotheekakte
De originele hypotheekakte van dit pand.
- Direct leverbaar
Terug naar boven