Wat is een hypotheekakte?

De hypotheekakte is een overeenkomst tussen u en uw geldverstrekker en wordt opgemaakt door een notaris. In de akte liggen verschillende gegevens en afspraken vast, zoals:

  • De naam van u, de geldvertrekker (veelal een bank) en de notaris
  • Het onroerend goed waarop de hypotheek rust
  • Het bedrag van de hypothecaire inschrijving
  • De afgesproken hypotheekrente

Als er geen sprake is van een hypotheek, bijvoorbeeld bij aankoop uit eigen middelen, worden de relevante gegevens vastgelegd in het koopcontract.

Hypotheekakte opvragen

Alle hypotheekaktes worden geregistreerd bij het hypotheekregister. Dit is een open register. Kadasterdata heeft snel toegang tot deze informatie en u kunt bij ons eenvoudig een hypotheekakte opvragen. Dat is prettig als u een huis wilt kopen. De hypotheekakte geeft u informatie die u kunt gebruiken in de onderhandeling, bijvoorbeeld over de hypotheekhoogte. Als het huis onder water staat dan zal de verkopende partij proberen de vraagprijs voor het huis te krijgen, er is een kans dat ze dan minder soepel zijn in de onderhandelingen. Is de hypotheek voor een groot deel of helemaal afgelost, dan is de verkopende partij vaak flexibeler.

 U kunt een hypotheekakte of meerdere aktes opvragen en, na betaling, direct online inzien. Verwacht u dat u over een langere periode van meerdere woningen de hypotheekhoogte wilt inzien of andere rapporten en uittreksels moet opvragen, kies dan voor een pakket. Zo bespaart u kosten en heeft u ruimschoots toegang tot informatie over de woningmarkt.

Kosten hypotheekakte opvragen

Het opvragen van een hypotheekakte kost u €24,95 en met een pakket slechts €8,50. Als u bedenkt wat u uit de onderhandelingen kunt halen doordat u goed op de hoogte bent en de juiste informatie in handen heeft, is dat maar een klein bedrag.

Heeft u vragen over welke rapporten of uittreksels u nog meer nodig heeft? Neem contact met ons op, onze medewerkers hebben verstand van zaken en helpen u graag verder.

Beschikbare producten

Uittreksel hypotheekakte
Uittreksel hypotheekakte
Samenvatting van de informatie uit de originele hypotheekakte.
- Direct leverbaar
Hypotheekakte
Hypotheekakte
De originele hypotheekakte van dit pand.
- Direct leverbaar
Terug naar boven