Kadasterdata handelt niet voor het kadaster, maar verwerkt de gegevens in eigen producten

Royementsverklaring hypotheek

Het royeren of doorhalen van een hypotheek betekent dat deze wordt uitgeschreven uit het hypotheekregister van het Kadaster. Het Kadaster houdt bij wie de eigenaar is van een woning, maar ook wie nog meer rechten heeft wat betreft die woning. Bij het afsluiten van uw hypotheek heeft u getekend voor het ‘hypotheekrecht’. Het hypotheekrecht houdt in dat de hypotheekverstrekker, vaak de bank, de woning mag verkopen als u de hypotheek niet meer aflost of af kunt lossen. Bij het oversluiten van een hypotheek, dus deze onderbrengen bij een andere geldverstrekker, is het doorhalen of royeren verplicht.

De begrippen royementsverklaring, royementsakte, doorhalingsverklaring en doorhalingsakte betekenen allemaal hetzelfde. Ze worden naast elkaar gebruikt, maar inhoudelijk verschillen ze niet.

Moet ik royeren bij een afgeloste lening?

Als u de lening in zijn geheel heeft afgelost, dan bent u niet verplicht om de hypotheek door te halen. Al kan het zo zijn dat de hypotheekverstrekker dit van u vraagt. In sommige gevallen kan het zelfs praktisch zijn om uw inschrijving te behouden. Wanneer u bijvoorbeeld een nieuwe hypotheek bij dezelfde verstrekker wilt afsluiten, dan hoeft u geen extra notariskosten te betalen voor het uitschrijven en inschrijven bij het hypotheekregister.

Wat moet ik doen? 

Bij de verkoop van de woning moet de hypotheek geroyeerd worden. De notaris regelt dit, dat hoeft u niet zelf te doen. Als u de hypotheek al heeft afgelost en u wilt een doorhaalverklaring, zorg dat dat het royement geregeld is voordat de eigendomsoverdracht plaatsvindt. Dit geeft u de ruimte om zelf een notaris te kiezen en bent u niet afhankelijk van de koper die de notaris kiest.

Kosten royeren hypotheek

De kosten voor het royeren van de hypotheek lopen nogal uiteen. De notarissen van Kadasterdata zorgen voor scherpe prijzen. Bent u benieuwd naar de exacte kosten, neem dan contact met ons op via telefoon of support@kadasterdata.nl.

 

Terug naar boven