Kadasterdata handelt niet voor het kadaster, maar verwerkt de gegevens in eigen producten

Simpel bieden op een huis - De 3 complete stappen

Hoeveel u biedt heeft veel invloed op de kans dat het bod geaccepteerd wordt. Voor het eerst bieden op een huis kan dan ook zeker spannend zijn.

Met een goede voorbereiding kunt u met vertrouwen uw openingsbod doen. En moeilijk hoeft dit niet te zijn. In dit artikel krijgt u 3 simpele stappen om een goed bod te doen inclusief slimme voorwaarden.

 1. 1Openingsbod op huis bepalen
 2. 2. (Ontbindende) voorwaarden opstellen voor uw bieding

3. Bod op huis doen

1 - Openingsbod op huis bepalen

Het openingsbod baseert u op de woningwaarde, uw eigen mogelijkheden en de situatie van de verkoper.

A. Negeer de vraagprijs en bepaal eerst de woningwaarde

Bij het doen van een bod op een huis gaat het niet om de vraag hoeveel u onder de vraagprijs kan bieden. De vraagprijs zegt niet direct iets over wat de woning echt waard is. Ontvang direct de woningwaarde per sms!


 We halen de data voor u op en stellen het product voor u samen. In 4 SMS berichten, waarvan 1 bericht van €0,90 en 3 berichten van €3,00 ontvangt u een downloadlink naar uw .PDF rapport. Soms heeft de verkoopmakelaar een lage vraagprijs gekozen om veel geïnteresseerden aan te trekken die dan het gevoel hebben tegen elkaar op te moeten bieden. In andere gevallen is de vraagprijs juist direct al hoger ingestoken en is onder de vraagprijs bieden wel een mogelijkheid.

Uiteindelijk wilt u niet te veel betalen om de kans zo klein mogelijk te maken dat uw woning financieel onder water komt te staan.

Achterhaal daarom dus eerst de actuele woningwaarde. Let op, de WOZ waarde loopt altijd achter op de echte marktwaarde, dus trap niet in de valkuil deze waarden door elkaar te gebruiken.

Een snelle en onafhankelijke waardering kunt u bij Kadasterdata krijgen. Als uw bod wordt geaccepteerd kunt u vervolgens voor €250-350 de woning laten taxeren om de hypotheek rond te krijgen.

Bekijk hier de mogelijkheden om een schatting van de woningwaarde te krijgen om een goed bod uit te brengen.

 1. BBepaal wat u zelf maximaal wil en kan uitgeven

  Uw maximale hypotheeklening heeft u waarschijnlijk al berekend. Maar wat bent u bereid zelf maximaal te betalen voor deze woning? Een huis kopen brengt ook enkele duizenden euro’s aan kosten mee, dus als u binnen 5 jaar mogelijk weer verhuisd kunt u beter wat lager bieden.

 2. CBegrijp de situatie van de verkoper - er is meer te onderhandelen dan de verkoopprijs

  - Heeft de verkoper al een ander huis? Wanneer is de overdracht?

  Als deze op korte termijn plaatsvindt is het voor de verkoper belangrijk om zekerheid te hebben dat iemand zijn of haar huidige woning koopt. Als u dus sneller kan kopen bent u dus een betere kandidaat dan anderen. Omgekeerd werkt dit natuurlijk ook. Niet alle geïnteresseerden zullen lang willen wachten op een nieuwe woning.

  - Hoeveel andere echt geïnteresseerde partijen zijn er?

  Laag bieden op een woning als er veel concurrentie is verlaagt natuurlijk uw kansen. Probeer er tijdens de bezichtiging achter te komen hoeveel interesse er concreet is. Uiteraard zal de verkopende partij altijd willen doen voorkomen dat er veel geïnteresseerden zijn en er al een bod op tafel ligt.

  - Hebben zij een aankoopmakelaar?

  Verkoopmakelaars zullen in de regel hun klanten adviseren om voor een kandidaat met aankoopmakelaar te kiezen om gedoe te voorkomen. Dat is ook voor de makelaar zelf veel makkelijker en kost minder tijd. Als u met een aankoopmakelaar werkt is het dus verstandig om dit te laten weten aan de verkoopmakelaar. Uw aankoopmakelaar zal wat makkelijker dan u zelf kunnen peilen hoe de situatie is.

  - Welke tijd van het jaar is het?

  In de wintermaanden zijn er minder mensen op zoek vanwege de kou, de feestdagen en soms wintersport. In de zomer zijn in ieder geval veel gezinnen op vakantie en zij houden zich dan niet bezig met het bezichtigen van woningen.

  Als u net hiervoor of in deze periodes een bod gaat uitbrengen op een woning zal de verkopende partij het belangrijker vinden om de woning nu te verkopen. Dan wordt vertraging voorkomen.

 3. Kortom, bedenk u voor uw openingsbod dus goed welke andere factoren een rol kunnen spelen. Het kan ook zomaar zijn dat u zelf een gunfactor heeft waardoor u niet de hoofdprijs hoeft te bieden.

2 - (Ontbindende) voorwaarden opstellen voor uw bieding

Ontbindende voorwaarden zorgen ervoor dat u onder de koop uit kunt als u de woning toch niet kan kopen. Dit zijn voor u belangrijke veiligheidsmaatregelen. We zetten de 3 belangrijkste voorwaarden voor u op een rij.

 • Onder voorbehoud van financiering

  Dit betekent dat als u onverwachts voor een bepaalde datum geen (voldoende) hypotheek kan krijgen dat u het koopproces kan stoppen. Het krijgen van een hypotheek duurt meestal 4 tot 6 weken vanaf de aanvraag.

  Vanaf 2018 kunt u maximaal 100% van de woningwaarde lenen. Als de taxatie lager uitvalt dan de afgesproken verkoopprijs zult u dus eigen geld moeten bijleggen. Als u dat geld niet beschikbaar heeft krijgt u de financiering niet rond.

  Met de voorwaarde in ‘onder voorbehoud van financiering’ in het voorlopig koopcontract kunt u dan nog onder de koop uit. U moet dan wel voor de afgesproken datum 2 afwijzingsbrieven van hypotheekaanbieders kunnen laten zien.

  Om de kans van slagen van een bieding op een woning te vergroten kiezen sommige kopers ervoor om dit zonder voorbehoud van financiering te doen. Het is zeer verstandig dit goed te overleggen met een financieel adviseur en van te voren al een onafhankelijke waardebepaling van het huis aan te vragen.

 • Ontbindende voorwaarde Nationale Hypotheek Garantie

  Als de koopsom onder de €265.000 blijft en u aan de andere voorwaarden voldoet kunt u een hypotheek met NHG afsluiten. Dit geeft u een lagere rente en beperkt voor u de financiële risico’s.

  Als u de woning zonder NHG niet wil of niet kan kopen tegen afgesproken koopsom is het sowieso verstandig om hier een voorwaarde over op te nemen in het voorlopig koopcontract.

 • Bouwkundige keuring

  Soms zijn er (verborgen) gebreken die u tijdens de bezichtiging niet heeft gezien en u wel veel kunnen gaan kosten. Tijdens een bouwkundige keuring kunnen deze zaken worden opgespoord. Bij een ouder huis is dit belangrijker dan bij een relatief nieuwe woning.

  Deze mogelijke gebreken en/of het maximale bedrag dat u accepteert om deze gebreken te herstellen kunt u opnemen als voorwaarde. Wanneer bijvoorbeeld blijkt dat de fundering versterkt dient te worden en dit veel geld gaat kosten kunt u besluiten van de koop af te zien.

Bedenk dus goed welke ontbindende voorwaarden u wilt opnemen voor u gaat bieden op een woning. Dit voorkomt problemen en geeft ook een prettiger gevoel wanneer u straks uw hypotheek gaat regelen.

3 - Bod op huis doen

U heeft uw huiswerk goed gedaan en heeft een goed beeld van de waarde van de woning en uw onderhandelingspositie. Na het kiezen van het bedrag is het tijd om daadwerkelijk uw openingsbod op de woning te gaan doen. ‘Hoe doe ik  dat?’ vraagt u zich af? Dat is gelukkig helemaal niet moeilijk.

U kunt uw bod doen per brief/mail of telefoon. Het voordeel van bellen is dat u direct de reactie kan peilen van de verkoopmakelaar. Het is wel verstandig om uw bod daarna schriftelijk te bevestigen op basis van onderstaand voorbeeld.

Na het het bieden is het tijd om af te wachten of wie weet nog meer woningen te bezichtigen. Succes!   

Voorbeeldbrief of e-mail voor bod op huis

 

Onderwerp: Bod [straat + huisnummer], [postcode + plaats]


Geachte heer/mevrouw,

Graag wil ik het door ons telefonisch uitgebrachte bod bevestigen op de woning aan de [straat + huisnummer], [postcode], [plaats].

Wij bieden €200.000 (zegge tweehonderdduizend euro) waarbij de kosten voor de koper zijn.
Zoals eerder toegelicht hebben wij rekening gehouden met een aantal kosten na aankoop.

Het gaat om de kosten voor:
[Noem hier de kosten die u verwacht. Denk aan een benodigde nieuwe keuken, vervangen van raamkozijnen, verfbeurt of vervangen van de cv-ketel]

Dit bod geldt onder de volgende ontbindende voorwaarden:

 • Onder voorbehoud van financiering [voor de gehele koopsom of deel daarvan als u al weet dat u een deel eigen geld inlegt. Het veiligste is om voor de gehele koopsom te kiezen.] Dit voorbehoud geldt tot 6 weken na ter hand stellen van het koopcontract.

 • Onder voorbehoud van het verkrijgen van NHG.

 • De oplevering dient uiterlijk [datum] plaats te vinden.

 • Uit de uit te voeren bouwtechnische keuring blijken geen noodzakelijke onderhoudskosten groter dan [€ …]

 • Het bod is geldig tot [datum + tijd: 2 dagen is een normale termijn]

 • Koper heeft het recht om de notaris te kiezen

 • Het bod geldt voor de woning inclusief [afgesproken zaken als vloeren, gordijnen, planten in tuin. U kunt verwijzen naar een aparte lijst].

In afwachting van uw reactie.


Met vriendelijke groet,

[naam]
[e-mailadres]
[huidige straat en huisnummer]
[huidige postcode en plaats]
[telefoonnummer]

 

Ontvang direct de waarde van uw droomhuis per sms!

 We halen de data voor u op en stellen het product voor u samen. In 4 SMS berichten, waarvan 1 bericht van €0,90 en 3 berichten van €3,00 ontvangt u een downloadlink naar uw .PDF rapport.

 

Veelgestelde vragen over regels bij bieden op huis

 • Is een bod op een huis bindend?

 Nee, alleen met een schriftelijk getekend (voorlopig) koopcontract is de koop van een woning definitief. Mondelinge afspraken zijn als particulier in beginsel niet bindend bij de koop van een woning. Er moet voldaan worden aan het schriftelijkheidsvereiste.

Ook als u de vraagprijs biedt of uw bod geaccepteerd is kunt u uw (schriftelijke) bod altijd aanpassen of intrekken. Hierbij kunt u ook de ontbindende voorwaarden wijzigen, inclusief de de geldigheidsduur van het bod.

 • Wanneer ben je officieel in onderhandeling met een makelaar?

 U bent in onderhandeling zodra u een tegenbod krijgt. Dit is alleen niet heel belangrijk, want makelaar mag gewoon doorgaan met het houden van bezichtigingen en kan de onderhandelingen ook afbreken.

 • Mag een makelaar met andere kandidaten onderhandelen?

Ja, een makelaar mag tegelijkertijd met meerdere partijen onderhandelen. Wel moet de makelaar dit met alle partijen communiceren en mag hij/zij de geen partijen tegen elkaar uit spelen.

 

Beschikbare producten

Koopsommenoverzicht
Koopsommenoverzicht
Overzicht van alle verkochte objecten (transactiedatum en koopsom) binnen een postcodegebied.
- Direct leverbaar
Koopsommenoverzicht (1 jaar gratis updates)
Koopsommenoverzicht (1 jaar gratis updates)
Overzicht van alle verkochte objecten (transactiedatum en koopsom) binnen een postcodegebied.
- Direct leverbaar
Woningwaarde rapport
Woningwaarde rapport
Alle informatie verzameld in één rapport!
- Direct leverbaar
Koopsom + WOZ-waarde
Koopsom + WOZ-waarde
Laatst bekende koopsom en de modelmatige WOZ-waarde weten?
- Direct leverbaar
Referentiepanden
Referentiepanden
Toont tien recente transacties van gelijkwaardige objecten uit de regio.
- Direct leverbaar
Terug naar boven