Kadasterdata handelt niet voor het kadaster, maar verwerkt de gegevens in eigen producten
  • Home
  • Onderzoek - Ontevreden met koophuis

Kwart Nederlanders ontevreden met koopwoning

Als huizenbezitter mag je jezelf tegenwoordig in je handen knijpen. Door de stijgende huizenprijzen is een huis kopen allang geen zekerheid meer. Je zou dus denken dat Nederlanders met een koophuis wel tevreden zijn met hun woning. Maar is dit wel het geval? Zijn Nederlanders tevreden met hun koophuis of sluit deze niet (meer) aan op hun wensen? Of heeft de partner vooral inspraak gehad in het koopproces? Welke rol speelt een koophuis überhaupt in relaties? Kadasterdata.nl zocht het uit en deed onderzoek onder 1.028 huizenbezitters. Benieuwd naar de resultaten? Je vindt ze hier.

Woonwensen en koopwoning

 

Niemand zegt dat het makkelijk is om je droomhuis te vinden. Is de locatie geschikt, passen je favoriete meubels in de woonkamer en voldoet de tuin aan je wensen? Wanneer puntje bij paaltje komt, is- en blijft het een gok. Een huis dat je nu perfect bij je past, kun je over een aantal jaren alweer zijn ontgroeid. Uit het onderzoek blijkt dat een aanzienlijk gedeelte van de Nederlanders ontevreden is met zijn of haar huidige koopwoning. Vooral vrouwelijke veertigers lijken momenteel niet op hun plek te zitten. De exacte verhoudingen tussen mannen en vrouwen verdeeld over de verschillende leeftijdscategorieën, vind je in de visual.  


Koopsom en woningwaarde


Mede door het beperkte huizenaanbod bevindt de gemiddelde verkoopprijs van een woning zich momenteel op recordhoogte, waardoor mensen sneller bereid zijn meer te bieden dan ze in eerste instantie voor ogen hadden. Beslissingen moeten snel worden gemaakt waardoor men niet de tijd neemt om bijvoorbeeld even naar de ozb waarde of de kadasterkaart op te vragen. Kijk hier wel mee uit! Zo blijkt dat veel mensen achteraf het gevoel hebben dat ze te veel hebben betaald. Vooral huiseigenaren in Drenthe hebben bij nader inzien te veel geld betaald voor hun woning. Ben je benieuwd naar hoe de mensen in jouw provincie hierover denken? Je vindt het in de visual.


Balans woonwensen

Het is algemeen bekend dat tegenpolen elkaar aantrekken. Dit geldt zowel voor energie als relaties. Of dit ook voor woonbehoeften opgaat, is nog maar de vraag. Een op de tien huiseigenaren zegt namelijk dat zijn huis beter aansluit bij de wensen van zijn of haar partner, dan die van zichzelf.


Hypotheek en relatie

Samen met je geliefde een huis kopen, is een belangrijke mijlpaal in je leven. Niet alleen op romantisch- maar ook op financieel gebied brengt het vergaande verplichtingen met zich mee. Uit het onderzoek blijkt dat zeven procent van de respondenten nog samen is met hun partner omdat ze samen een huis hebben gekocht. Met name mannen jonger dan veertig jaar blijven bij hun partner vanwege hun koophuis. De exacte verhoudingen tussen mannen en vrouwen verdeeld over de verschillende leeftijdscategorieën, vind je in de visual. 


Te weinig hypotheek om partner uit te kopen

Als je samen met je partner een huis wilt kopen, worden beide salarissen meegewogen in de berekening van het maximaal te lenen hypotheekbedrag. Maar wat doe je wanneer je uit elkaar gaat? Twee personen kunnen immers meer lenen dan één. Uit het onderzoek blijkt dat ruim een derde van de respondenten hun partner niet kan uitkopen, mochten ze uit elkaar gaan. Vrouwen lijken in dit opzicht meer problemen te voorzien dan mannelijke huiseigenaren. Bekijk de visual om de exacte verdeling tussen beide geslachten en de verschillende leeftijdscategorieën te zien.

Terug naar boven