Kadasterdata handelt niet voor het kadaster, maar verwerkt de gegevens in eigen producten
  • Home
  • Onderzoek - Ruzie met buren

Een op de vier Nederlanders ruziet weleens met zijn buren

Zeventien procent schaamt zich voor zijn buurt(bewoners)

Een prettige relatie met de buren is heel wat waard. In een gezonde verstandhouding accepteer je namelijk meer en is het makkelijker elkaar respectvol aan te spreken op eventueel ongewenst gedrag. Als er spanning heerst tussen jou en je buurman- of vrouw, is dit een stuk lastiger. Hoe denkt de Nederlander over zijn buren? Is het dikke mik of ruziet hij juist met ze? Hoe kijken Nederlanders überhaupt tegen hun buurt aan? Met trots of misschien zelfs met schaamte? Kadasterdata.nl zocht het uit en deed onderzoek onder 1.010 Nederlanders. Benieuwd naar de resultaten? Je vindt ze hier.

 

Zoveel mensen, zoveel wensen. Dat geldt ook voor de huishoudens in de Nederlandse wijken, iedereen heeft zijn eigen leefpatroon en gewoonten. In zeventien procent van de gevallen zijn de verschillen zo groot, dat iemand zich schaamt voor zijn buren en/of de buurt waar hij woont. Vooral respondenten uit Noord-Holland zijn minder te spreken over hun woonomgeving. Ben je benieuwd naar hoe de mensen in jouw provincie hierover denken? Je vindt het in de visual.

Je hebt vaak wel een globaal beeld, maar je weet nooit precies wat voor een type mensen je toekomstige buren zijn. Hier kom je in de meeste gevallen pas achter als je erkomt wonen. Gelukkig pakt het meestal goed uit, maar dertien procent van de Nederlanders was toch liever ergens anders gaan wonen als hij van te voren wist wij zijn buren zouden worden. Vooral dertigers hadden hun huidige woning aan zich voorbij laten gaan met deze voorkennis. De exacte verhoudingen tussen mannen en vrouwen verdeeld over de verschillende leeftijdscategorieën, vind je in de visual.

Als je jarenlang naast iemand woont, bestaat de kans dat er op den duur irritaties ontstaan. Misschien komt het gitaarspel van de buurman je wel de neus uit, heeft hij een luid blaffende hond of staat zijn tuinhek enkele centimeters over de erfgrens (controleer dit met een kadasterkaart). Meestal kun je dit soort ergernissen op een normale manier bespreken, maar bij maar liefst een kwart van de Nederlanders liep dit weleens uit op ruzie. In Gelderland en Groningen gebeurde dit het minst. Ben je benieuwd hoe veel ruziemakers er in jouw provincie wonen? Bekijk dan de visual.

Je hebt je buren niet voor het uitkiezen. Zeker niet als het huis naast jou in de verkoop staat. Dan bestaat de kans dat er mensen komen wonen die je vertrouwde woonomgeving verstoren. Dat is natuurlijk vervelend. Ruim een derde van de Nederlanders zou daarom graag meer inspraak willen in wie zijn buren worden. Vooral mannelijke dertigers hebben deze wens. De exacte verhoudingen tussen mannen en vrouwen verdeeld over de verschillende leeftijdscategorieën, vind je in de visual.

Als een makelaar je een huis toont, besteedt hij enorm veel aandacht aan de woning en de faciliteiten. “Wat vindt u van de tuin?” “Deze badkamer is zoals u ziet enkele jarengeleden volledig gerenoveerd.” “Op de bovenste verdieping heeft u voldoende ruimte voor een logeerkamer.” Maar je hoort hem bijna nooit zeggen: “De buren zijn thuis,zullen we even kennis maken?” De helft van de Nederlanders vindt dit jammer. Volgens hen wordt er tijdens het koopproces te weinig aandacht besteed aan de buren, terwijl deze mensen een enorme impact kunnen hebben op je woonplezier. Hoe respondenten van verschillende opleidingsniveaus hierover denken, zie je in de visual.

Terug naar boven