Hypothecaire inschrijving: Alles over het hypotheekregister en de hoogte van een hypotheek

Een hypothecaire inschrijving is de vermelding van een hypothecaire lening (hypotheek), welke staat beschreven in het hypotheekregister. Hierin worden zaken benoemd als de hoogte van de hypotheek en aan welke perso(o)n(en) deze is/zijn verleend. Op het moment van inschrijving gaat de hypotheek van kracht.

De hypothecaire inschrijving wordt gedaan aan de hand van de zogenaamde hypotheekakte. Dit is de overeenkomst tussen de hypotheekverstrekker en de hypotheekhouder, opgesteld door de notaris.

Bij Kadasterdata is het mogelijk om zowel de originele hypotheekakte als een uittreksel van de hypothecaire inschrijving op te vragen.

 

 Alle hypotheken van een woning in 1 documentHet meest uitgebreide hypothecaire informatie van het gevraagd object.
 Uittreksel HypotheekakteHypotheekakte
 
€14.95
Overzicht rechten & vorderingen
€24.95
Kopie van originele hypotheekakte!
  Namen schuldeisers
Namen schuldeisers
  Hoogte hypotheekrente
Hoogte hypotheekrente  
  Bedrag van inschrijving
Bedrag van inschrijving
  Datum inschrijving register
Datum inschrijving register
  Looptijd hypotheek
Looptijd hypotheek  
  Hypotheekvorm
Hypotheekvorm  
  Alle hypotheken die op een pand rusten
Alle hypotheken die op een pand rusten  
   
 

Hypotheekregister

Iedereen kan achterhalen hoeveel hypotheek er op een woning of bedrijfspand rust. Dit register is namelijk openbaar en bevat alle hypotheekgegevens van een woning, maar hoeft niet persé actueel te zijn. Hiermee bedoelen we dat alleen nieuwe hypotheken worden geregistreerd en eventuele hypothe(e)k(en)die zijn doorgehaald van oud eigenaren. Dit betekent dat u niet het huidige hypotheekbedrag kunt opvragen, maar alleen wat de hoogte van de hypotheek was, op het moment dat deze geregistreerd was.

Hoogte hypotheek opvragen

U kunt dus de hoogte van de hypotheek opvragen door de hypotheekakte of een uittreksel hypotheekakte op te vragen bij Kadasterdata. Als u wilt weten wat ongeveer de huidige hypotheek hoogte van een woning is, dan kunt u dit als volgt doen:

Lineaire methode:
U wilt weten hoeveel hypotheek nog op de woning rust. Het huis is 5 jaar geleden gekocht. In de hypotheekakte die u heeft opgevraagd staat een hypothecaire lening afgegeven van € 250.000,- met een looptijd van 30 jaar.

 Bij een lineaire hypotheek lost men, ongeacht het rentepercentage, hetzelfde deel per maand af. Bijvoorbeeld:

€ 250.000,- / 30 jaar = € 8.333,- per jaar
€ 8.333,- x 5 jaar = € 41.667,- afgelost
€ 250.000,- - € 41.667,- = € 208.333,- openstaand bedrag

Annuïtaire methode:
De annuïtaire hypotheek wordt het meeste toegepast, maar werkt weer anders bij het aflos-gedeelte van de lening. Ieder jaar is men hetzelfde aan onkosten kwijt, alleen het aandeel rente en aflossing verandert binnen het bedrag. U kunt onderstaande tabel gebruiken om een inschatting te maken van de hoogte bij een annuïtaire hypotheek met een rentepercentage van 2,3,4 of 5%:

% Resterende hypotheek per jaar2%3%4%5%
Jaar 1 98% 98% 98% 99%
Jaar 2 95% 96% 96% 97%
Jaar 3 92% 94% 94% 95%
Jaar 4 90% 91% 93% 94%
Jaar 5 87% 89% 90% 92%
Jaar 6 84% 86% 88% 90%
Jaar 7 82% 84% 86% 88%
Jaar 8 79% 81% 84% 86%
Jaar 9 76% 79% 81% 84%
Jaar 10 73% 76% 79% 81%


Bij 5 jaar betekent het dat bij een rentepercentage van 3%, er ongeveer 11% is afgelost van het totaalbedrag. Wat neerkomt dat er nog een bedrag openstaat van ongeveer € 222.775,-.

Kennis van de hypotheek geeft u een sterke onderhandelingspositie. Stel dat u een huis wilt kopen en de hypotheek die op de woning rust is beduidend hoger dan de marktwaarde, dan betekent dit in veel gevallen dat de eigenaar niet snel akkoord zal gaan met een lager bod. De verkoper wil namelijk niet graag met een restschuld achterblijven. Als de hypotheek is afgelost, rust er geen schuld meer op de woning. De verkoper is dan eerder bereid te onderhandelen.

Hypothecaire inschrijving doorhalen

Belangrijk om te weten is dat als u voor het einde van de looptijd uw hypotheek wilt aflossen, dit niet automatisch wordt verwerkt in het hypotheekregister. Tussentijds worden er vaak geen aktes opgesteld door een notaris om dit door te voeren. Het is daarom verstandig om bij een vroegtijdig aflossing erop toe te zien dat de hypotheekverstrekker deze hypothecaire inschrijving in het register doorhaalt.

Het doorhalen, ook wel royeren genoemd, is dus het uitschrijven van een hypothecaire inschrijving uit het hypotheekregister. Het doorhalen kan op verschillende manieren tot stand komen:

  • Wanneer u uw woning verkoopt, terwijl er nog een hypothecaire lening op rust;
  • Tijdens het oversluiten naar een andere hypotheek;
  • Als u vroegtijdig uw lening aflost.

Om een hypothecaire inschrijving te royeren, zal de notaris vanuit u de volmacht aan de hypotheekhouder sturen. Nadat deze ondertekend terug is gekomen, maakt de notaris vervolgens een zogenoemde royementsakte op. Deze wordt dan ondertekend en verwerkt in het hypotheekregister.

Beschikbare producten

Uittreksel hypotheekakte
Uittreksel hypotheekakte
Samenvatting van de informatie uit de originele hypotheekakte.
- Direct leverbaar
Hypotheekakte
Hypotheekakte
De originele hypotheekakte van dit pand.
- Direct leverbaar
Terug naar boven