Kadasterdata handelt niet voor het kadaster, maar verwerkt de gegevens in eigen producten

WOZ-loket van Kadasterdata

Bij het WOZ-loket vindt u antwoorden op uw vragen rond de Wet Waardering Onroerende zaken voor uw woning.

1. Uw huidige WOZ waarde opvragen

2. Onafhankelijke WOZ waarde berekenen

3. Bezwaar maken tegen uw WOZ waarde

 

WAT IS DE WOZ-WAARDE?

De WOZ-waarde is de waarde van een huis die vastgesteld wordt door de gemeente. Ook kan het gaan om de waarde van bijvoorbeeld een winkelpand of kantoorruimte. Deze WOZ waarde is van invloed op hoeveel belasting u betaalt als woningeigenaar. Hoe hoger de WOZ waarde van uw huis, hoe meer u betaalt aan afvalheffingen en onroerende zaken belasting.

HOE WORDT DE WOZ WAARDE VAN EEN WONING BEPAALD?

Belangrijke factoren zijn het bouwjaar, woonoppervlakte en de oppervlakte van het perceel. De oppervlakte zoals deze bij het Kadaster is geregistreerd kunt u vinden op de kadasterkaart. Daarnaast gaat het ook om zaken als de staat van onderhoud. Het zijn vaak met name dit soort factoren die een huis uniek maken en waardoor een WOZ waarde eigenlijk hoger of lager moet zijn.

WOZ-WAARDE ZOEKEN EN OPVRAGEN

De databank van Kadasterdata bevat relevante informatie over alle huizen in Nederland en geeft daardoor gedetailleerd zicht op de ontwikkelingen in de woningmarkt. Dat is handig als u een huis wilt kopen of verkopen en wanneer u wilt controleren of u niet te veel belasting betaalt. De WOZ-waarde is de Waardering Onroerende Zaken, die door de gemeente wordt vastgesteld. Ieder pand in Nederland heeft een WOZ-waarde. Wilt u de waardering van uw eigen woning opvragen of van een woning waar u interesse in heeft, geen probleem, bij Kadasterdata heeft u direct, online inzicht.

WAAROM WIL IEMAND DE WOZ-WAARDE OPVRAGEN?

Waarom willen mensen de WOZ-waarde van een koopwoning inzien? Grofweg zijn er drie redenen:

  • U wilt een woning kopen en weten of de vraagprijs reëel is. De WOZ-waarde is een van de factoren die de marktwaarde van een woning bepaalt.
  • U wilt uw eigen woning huis en een vraagprijs vaststellen, maar u bent uw WOZ-beschikking, waarop de waarde staat vermeld, kwijt.
  • U twijfelt aan de correctheid van de vaststelling van de WOZ-waarde door de gemeente. Wanneer de WOZ-waarde te hoog of te laag is vastgesteld, kan dat nadelig zijn voor u. Kadasterdata geeft u een second opinion en bij afwijkingen kunt u bezwaar maken.

WOZ kaart: Bekijk uw kans op succesvol bezwaar tegen uw WOZ waarde

Hieronder treft u onze unieke en gratis WOZ-viewer, waarmee u de kans op een succesvol WOZ-bezwaar kunt zien. Rood betekent een zeer hoge besparingskans, oranje een gemiddelde besparingskans en groen betekent geen kans op besparing middels een bezwaarschrift.

 

WOZ-WAARDE VAN EEN HUURWONING OPZOEKEN?

Ook voor huurders is het goed om te weten wat de WOZ-waarde is van een gehuurde of te huren woning. De WOZ-waarde bepaalt mede de hoogte van de huur. Wanneer de WOZ-waarde te hoog is ingeschat door de gemeente betaalt u dus ook meer huur dan u zou moeten betalen.

Met de juiste gegevens staat u sterker. Vraag dus nu direct het WOZ-waarderapport op. In het rapport vindt u de volgende gegevens:

  • een (modelmatige) WOZ-waarde berekening
  • referentiepanden + modelmatige WOZ-waarden
  • energielabel geleverd door Agentschap NL, indien aanwezig

*zie uitzonderingsgevallen

Bezwaar maken tegen de WOZ-waarde 

Mogelijk heeft de gemeente een te hoge WOZ-waarde gehanteerd. Hierdoor betaalt u teveel belasting, omdat verschillende gemeentelijke belastingen gebaseerd zijn op de WOZ waarde. Veel woningeigenaren maken hier succesvol bezwaar tegen.

Hierbij kunt u het papierwerk en de bewijsvoering voor u laten regelen. Maak gratis bezwaar tegen uw WOZ waarde.

Terug naar boven