Ma t/m vr van 08:30 tot 17:30
Vragen? Neem contact met ons op 088 220 4200

Gratis uw WOZ waarde berekenen

De WOZ-waarde is een inschatting van de waarde van een woning door de gemeente. Hier gaat geen nauwkeurig onderzoek aan vooraf. Twijfelt u aan de inschatting en denkt u dat er een andere uitkomst mogelijk is, bereken dan gratis uw onafhankelijke WOZ waarde op basis van Kadasterdata.

  • Gratis second-opinion op uw WOZ berekenen
  • Op basis van Kadasterdata van soortgelijke woningen
  • Inclusief gratis woningmarkt & WOZ updates voor woningeigenaren


.

Hoe berekent de gemeente de WOZ-waarde van een woning?

Bij het bepalen van de waardering gebruikt de gemeente een peildatum. Dit is 1 januari van het jaar voorafgaand aan het jaar waarin u de WOZ-beschikking ontvangt. De gemeente werkt met een taxateur, deze inventariseert gegevens over het perceel en het gebouw. Ook bezoekt hij enkele vergelijkbare panden, het liefst die rond die waardepeildatum verkocht zijn. Aan de hand van de controlepanden en enkele variabelen wordt een digitale vergelijking gemaakt en zo wordt de WOZ-waarde ingeschat. De prijzen in de huizenmarkt bepalen zo uw WOZ-waarde.

Hoe bepaalt Kadasterdata de WOZ-waarde?

De databank van Kadasterdata bevat veel relevante informatie over alle huizen in Nederland. Door de informatie te combineren, te verrijken en in context te plaatsen, hebben we een uitstekend beeld van de ontwikkelingen op de woningmarkt.

Wij kijken bij de waardebepaling naar het desbetreffende woonhuis, maar ook naar vergelijkbare panden. Een WOZ-waarderapport van Kadasterdata bevat de volgende informatie:

OZB berekenen, hoe werkt dat?

Verschillende belastingen en heffingen worden gebaseerd op de WOZ-waarde, de OZB is daarvan de belangrijkste omdat het de grootste kostenpost is. De Onroerend Zaak Belasting betaalt u ieder jaar. Het is een heffing op uw woning en de hoogte is een percentage van de WOZ-waarde. Hoe hoog het percentage is verschilt per gemeente, gemiddeld ligt het OZB-tarief op 0,13 procent. Om uit te rekenen hoeveel OZB u moet betalen gebruikt u de WOZ-waarde van de peildatum. U kunt op onze website huizendata zien hoe hoog het percentage is in uw gemeente. U vult simpelweg uw adres in en bij het tabblad gemeentelijke lasten vindt u het OZB-tarief. Deze percentages kunnen jaarlijks aangepast worden, dus zorg dat u altijd met de actuele getallen rekent.

Rekenvoorbeeld:

De WOZ-waarde van een woning is €280.000
Het OZB-percentage in de gemeente bedraagt 0,14%
U moet dan over 1 jaar €392 OZB betalen