Kadasterdata handelt niet voor het kadaster, maar verwerkt de gegevens in eigen producten

Een op drie woningeigenaren heeft minimaal een ton overwaarde

Aantal woningen met onderwaarde sinds 2016 met 67% gedaald

In het dichtbevolkte Nederland staan bijna acht miljoen woningen. Hiervan is meer dan de helft, ruim 4,5 miljoen, een koopwoning. Hoewel veel Nederlanders een eigen woning hebben, zijn ze lang niet allemaal huizenbezitters. Is het hebben van een eigen woning eigenlijk wel zo gunstig? Of staat de waarde van een pand tegenwoordig niet meer in verhouding met de (hoge) koopsommen? Kadasterdata.nl zocht het uit en analyseerde ruim drie miljoen transacties op de Nederlandse woningmarkt. Benieuwd naar de resultaten? Je vindt ze hieronder. Voor specifieke cijfers per gemeente, klik je hier.Overwaarde woningen Nederland

 

Er zijn veel verschillende factoren die de marktwaarde van een woning beïnvloeden. Behalve de fysieke gesteldheid van het pand zelf, spelen vraag en aanbod, de economie en bijvoorbeeld sociaal-demografische aspecten een rol. Als deze zaken zich gunstig ontwikkelen, kan een woonhuis op termijn flink meer waard zijn dan de betaalde koopsom. Zo is het aandeel Nederlandse huizen met overwaarde sinds 2016 ieder jaar toegenomen. Momenteel heeft maar liefst 87 procent van alle woningen overwaarde, waarvan 35 procent minstens een ton. Voor de exacte cijfers per jaartal, bekijk je de visual.


Onderwaarde woningen Nederland

 

Soms zijn huizenzoekers bereid om een aanzienlijk hoger bedrag dan de marktwaarde te betalen voor een woning. Het gevoel dat wonen in je droomhuis oplevert, is nu eenmaal onbetaalbaar. Als dit gebeurt, dan hebben deze huiseigenaren direct tientallen duizenden euro’s of zelfs tonnen aan onderwaarde. Het aandeel Nederlandse huizen met onderwaarde neemt de laatste jaren gestaag af. Zo heeft nog geen vijf procent momenteel €100.000,- onderwaarde. De exacte percentages per jaartal zie je in de visual.


Overwaarde per type woning in Nederland

 

Nederlanders hebben gemiddeld 65 vierkante meter woonoppervlakte. Waar dit gemiddelde hoger ligt buiten de Randstad, is dit in Amsterdam met 49m2 het laagst. Als we dit in verband brengen met onder- en overwaarde: does size matter? Het onderzoek wijst uit van niet. Zo hebben vooral appartementen in Nederland minstens een ton overwaarde. Aan de andere kant hebben woningen met een oppervlakte groter dan 120m2 relatief het vaakst een overwaarde van meer dan €200.000,-. Voor de exacte cijfers per type woning, bekijk je de visual.


Groei overwaarde meer dan 200k per provincie

 

Ruim een op de tien woningeigenaren in Nederland heeft minstens twee ton overwaarde op zijn of haar woning. Het grootste aandeel (23 procent) van deze woningen staat in Noord-Holland. Dit is tegelijkertijd de provincie waar dit aandeel met achttien procent het minst snel groeit. Het tegenovergestelde geldt voor Friesland: met een toename van 41 procent groeit daar het aantal huizen met minstens twee ton overwaarde relatief het snelst. Benieuwd naar de cijfers over jouw provincie? Bekijk dan de visual.Overwaarde en onderwaarde in de Randstad

Van de zeventien miljoen mensen in Nederland, wonen er maar liefst ruim acht miljoen in de Randstad. Dit zorgt voor nogal wat opschudding in de woningmarkt. De randsteden bezetten namelijk zowel de top vier in de lijst met woningen met minstens twee ton overwaarde, als de hoogste klasseringen in de lijst met woningen met minimaal €100.000,- onderwaarde. Amsterdam voert beide lijsten aan. Bekijk de visual voor de cijfers van de overige randsteden.

 

Cijfers per gemeente

Andere gemeenten: Journalistieke of zakelijke interesse in data over andere gemeenten? Neem gerust contact op.

Terug naar boven