Kadasterdata handelt niet voor het kadaster, maar verwerkt de gegevens in eigen producten

Stijging huizenprijzen in Amsterdam vertraagt flink

Voor het eerst in vijf jaar tijd lijkt de stijging van de huizenprijzen in Amsterdam onder de vijf procent te gaan vallen. De afgelopen vijf jaar was de gemiddelde stijging ruim elf procent per jaar. Wel gaat door deze stijgingen maar liefst zeventig procent van de Amsterdamse woningeigenaren met meer dan €100.000,- overwaarde 2021 in. Dit blijkt uit een data-analyse van meer dan 124.000 transacties door Kadasterdata.nl.

Als woningkoper hoop je dat je woning uiteindelijk meer oplevert dan dat je ervoor hebt betaald. Maar liefst negentig procent van de Amsterdamse woningeigenaren gaat nu met overwaarde het nieuwe jaar in. Het aandeel woningen met onderwaarde is sinds 2016 met ruim 56 procent gedaald.

overwaarde

Ook in Amsterdam heeft zeven op de tien appartementen heeft minimaal €100.000,- overwaarde uit pure prijsstijging. Van alle appartementen met meer dan 200.000,- overwaarde, staat maar liefst veertig procent in Amsterdam.

 

Overwaarde per woningtype (Amsterdam)

De gemiddelde huizenprijs stijgt ondertussen zeven jaar op rij. Na het hoogtepunt van de kredietcrisis in 2008, bereikte de Amsterdamse woningmarkt het dieptepunt pas in 2013. Sindsdien zijn de prijzen alleen maar gestegen, waardoor deze nu 55 procent boven het prijspeil van 2008 staan.


De prijsstijging vertraagt wel flink in Amsterdam. Het is daarom nu nóg verstandiger voor woningzoekers om de woningwaarde goed te bepalen voor ze een bod uitbrengen. De vraagprijzen zijn uiteindelijk slim gekozen door de verkoopmakelaars, dus deze zijn niet per se representatief voor de actuele marktwaarde.


Journalistieke of zakelijke interesse in meer cijfers over een lokale woningmarkt? Neem gerust contact op