Ma t/m vr van 08:30 tot 17:30
Vragen? Neem contact met ons op 088 220 4200

Zelf uw energielabel berekenen

Bepaal in een paar minuten een gratis indicatie van het energielabel met de Kadasterdata energielabel tool. U kunt ook direct een exact energielabel aanvragen via een gecertificeerd energie adviseur.

  • Woningen in alle gemeenten in Nederland
  • Direct per e-mail geleverd
  • Inclusief gratis updates voor woningeigenaren

Bereken energielabel

  • 3 redenen om het energielabel te berekenen
  • Hoe wordt het energielabel berekend?

3 redenen om het energielabel te berekenen

  1. Het geregistreerde label klopt niet altijd
    Pas sinds 2021 is het verplicht om een energielabel op te laten maken door een expert. Daarvoor mochten woningeigenaren dat doen op basis van enkele basisgegevens van de woning. Oudere energielabels zullen dus veel vaker incorrect zijn van de nieuwe energielabels die door een energieadviseur zijn bepaald. Met de online tool krijgt u direct een indicatie over de juistheid.

  2. Het geregistreerde energielabel kan verouderd zijn
    Zelfs als het energielabel op het moment van registratie klopte, kan deze inmiddels verouderd zijn. Mogelijk zijn er inmiddels zonnepanelen geïnstalleerd of is er (extra) geïsoleerd. Door de verduurzamingsmaatregelen in te vullen in de inschattingstool wordt het geschatte effect op het energielabel direct berekend.

  3. Weten hoeveel het energielabel kan verbeteren na woningaanpassingen

    Een derde reden is uiteraard om een indicatie te hebben van het effect op uw energielabel en woningwaarde.

Hoe wordt het energielabel berekend?

Voor de bepaling van een energielabel wordt naar verschillende factoren gekeken door een energieadviseur. Deze Energieprestatie adviseur berekent vervolgens op basis van die factoren vervolgens de EPI waarde van uw woning. 

Naar welke factoren wordt gekeken?

Na de aanvraag van uw energielabel kijkt een energieadviseur naar verschillende factoren en eigenschappen van een woning om het energielabel te bepalen. Hieronder vindt u een overzicht van de belangrijkste punten:

  1. Bouwkundige eigenschappen: o.a. de grootte van de woning, het aantal vierkante meter gevel/dak

  2. Isolatie: De mate van isolatie van de woning zoals dakisolatie, muurisolatie, vloerisolatie en gebruikte materiaal en type beglazing voor ramen en deuren.

  3. Verwarming: De manier waarop de woning wordt verwarmd. Denk aan een traditionele CV ketel, HR ketel of warmtepomp.

  4. Ventilatie: Bijvoorbeeld de aanwezigheid van mechanische ventilatie en een Wtw (warmteterugwin) unit.

  5. Verkoeling: Zijn er actieve vormen van koeling zoals airco aanwezig? Dit verhoogt de hoeveelheid energie die de woning verbruikt.

Eigen energievoorziening: In hoeverre de woning zichzelf kan voorzien van energie. Denk aan zonnepanelen, een zonneboiler, warmtepomp en een thuisbatterij.

Hoe wordt het energielabel bepaald door een energieadviseur?

Sinds 2021 is de epc norm (Energie Prestatie Coëfficiënt) vervangen door de EPI norm (Energieprestatie-Indicator).

De EPI is voornamelijk gebaseerd op de hoeveelheid energie die een woning per jaar nodig heeft om de woning (en het water) te verwarmen, te ventileren en te koelen. Dit wordt bekeken per vierkante meter om een vergelijking te kunnen maken met andere woningen. De normen worden dan ook voornamelijk uitgedrukt in kWh/m2, ofwel de energiebehoefte per vierkante meter.