Hoeveel hypotheek zit er op een huis? Doe de hypotheekcheck!

Wilt u informatie over de hypotheek van uw eigen woning of een andere woning? Kadasterdata helpt u met betrouwbare en actuele informatie, zodat u een sterke onderhandelingspositie heeft als u een huis wilt kopen of verkopen. De hypotheekakte biedt u eenvoudig inzicht in hypotheekgegevens, zoals:

  • de hypotheekhoogte
  • het soort hypotheek
  • de hypotheekverstrekker
  • het rentetarief

Kennis van de hypotheek geeft u dus een sterke onderhandelingspositie. Stel dat u een huis wilt kopen en de hypotheek die op de woning rust is beduidend hoger dan de marktwaarde, dan betekent dit in veel gevallen dat de eigenaar niet snel akkoord zal gaan met een lager bod. De verkoper wil namelijk niet met een restschuld achterblijven. Als de hypotheek is afgelost, rust er geen schuld meer op de woning. De verkoper is dan eerder bereid te onderhandelen.

Hypotheekakte opvragen

De hypotheekhouder, of hypotheeknemer, is de partij die het onroerend goed als onderpand in zijn bezit heeft voor de verstrekte hypotheeklening. Meestal betreft dit een bank. De eigenaar van het onroerend goed is de hypotheekgever, deze ‘geeft’ zijn bezit als onderpand. De hypotheekhouder, hypotheekgever, de hoogte van hypotheek, het soort hypotheek en de rente kunt u eenvoudig achterhalen in de hypotheekakte of in het uittreksel van de hypotheekakte. Om een hypotheekakte op te vragen hoeft u zelf geen eigenaar te zijn van het desbetreffende pand, u kunt inzicht krijgen in de hypotheek van ieder stuk onroerend goed. Wij leveren deze direct en online, zo beschikt u snel over de juiste informatie.

Royementsverklaring hypotheek

Bij het royeren van een hypotheek wordt de hypothecaire inschrijving uit het hypotheekregister van het Kadaster verwijderd. Hiervoor moet u een notaris een volmacht tot vervallenverklaring naar het Kadaster laten sturen. U kunt zelf voor een royementsverklaring zorgen of wachten tot de notaris dat voor u doet. Hier leest u meer over royeren, zoals waarom het voordelig kan zijn om het zelf te regelen. Ook geven wij aan of u beter wel of niet kunt royeren als de hypotheek is afgelost.

Hypotheek van de buren

Het is goed om inzicht te hebben in de hypotheekgegevens van de woningen in uw straat of buurt. Bij Kadasterdata kunt u deze informatie opvragen; zoals de koopsom, de kadasterkaart of de hoogte van de hypotheek van de buren. Bent u op zoek naar informatie, maar weet u niet precies welk rapport of welk uittreksel u nodig heeft? Neem contact met ons op en onze medewerkers helpen u graag verder.

Beschikbare producten

Uittreksel hypotheekakte
Uittreksel hypotheekakte
Samenvatting van de informatie uit de originele hypotheekakte.
- Direct leverbaar
Hypotheekakte
Hypotheekakte
De originele hypotheekakte van dit pand.
- Direct leverbaar
Terug naar boven