Kadasterdata handelt niet voor het kadaster, maar verwerkt de gegevens in eigen producten
  • Home
  • Hypotheekregister

Hypotheek gegevens opvragen

De gegevens van alle hypotheken in Nederland worden vastgelegd in het openbare hypotheekregister. Hierin kunt u bijvoorbeeld opvragen hoeveel hypotheek er op een woning is ingeschreven.

Een hypothecaire inschrijving is de vermelding van een hypothecaire lening (hypotheek). Hierin worden onder andere zaken benoemd als:

  • hypotheekhouder(s): de namen van alle schuldeisers
  • de hoogte van de hypotheek
  • de hypotheekvorm en hoogte van de rente
  • de datum van inschrijving en de looptijd van de hypotheek
  • een overzicht van alle hypotheken die op een pand rusten

Hoe we u kunnen helpen met het register:

 

Hypotheekregister

Iedereen kan achterhalen hoeveel hypotheek er op een woning of bedrijfspand rust. Dit register is namelijk openbaar en bevat alle hypotheekgegevens van een woning, maar hoeft niet persé actueel te zijn. Hiermee bedoelen we dat alleen nieuwe hypotheken worden geregistreerd en dat al afgeloste hypotheken in sommige gevallen al zijn uitgeschreven door de eigenaren. 

Een nieuwe woning op het oog om te kopen?

Kennis van de hypotheek geeft u een sterkere onderhandelingspositie. Stel dat u een huis wilt kopen en de hypotheek die op de woning rust is beduidend hoger dan de marktwaarde, dan betekent dit in veel gevallen dat de eigenaar niet snel akkoord zal gaan met een lager bod. De verkoper wil namelijk niet met een restschuld achterblijven. Als de hypotheek is afgelost, rust er geen schuld meer op de woning. De verkoper is dan eerder bereid te onderhandelen.

Volledige aflossing: Royementsverklaring hypotheek

Bij het royeren van een hypotheek wordt de hypothecaire inschrijving uit het hypotheekregister van het Kadaster verwijderd. Hiervoor moet u een notaris een volmacht tot vervallenverklaring naar het Kadaster laten sturen. U kunt zelf voor een royementsverklaring zorgen of wachten tot de notaris dat voor u doet. Hier leest u meer over royeren, zoals waarom het voordelig kan zijn om het zelf te regelen. Ook geven wij aan of u beter wel of niet kunt royeren als de hypotheek is afgelost.

Een hypothecaire inschrijving is de vermelding van een hypothecaire lening (hypotheek), welke staat beschreven in het hypotheekregister. Hierin worden zaken benoemd als de hoogte van de hypotheek en aan welke perso(o)n(en) deze is/zijn verleend. Op het moment van inschrijving gaat de hypotheek van kracht.

De hypothecaire inschrijving wordt gedaan aan de hand van de zogenaamde hypotheekakte. Dit is de overeenkomst tussen de hypotheekverstrekker en de hypotheekhouder, opgesteld door de notaris.

HYPOTHEEKHOUDER EN HYPOTHEEKGEVER

De hypotheekhouder, of hypotheeknemer, is de partij die het onroerend goed als onderpand in zijn bezit heeft voor de verstrekte hypotheeklening. Meestal betreft dit een bank. De eigenaar van het onroerend goed is de hypotheekgever, deze ‘geeft’ zijn bezit als onderpand. De hypotheekhouder, hypotheekgever, de hoogte van hypotheek, het soort hypotheek en de rente kunt u eenvoudig achterhalen in de hypotheekakte of in het uittreksel van de hypotheekakte. Om een hypotheekakte op te vragen hoeft u zelf geen eigenaar te zijn van het desbetreffende pand, u kunt inzicht krijgen in de hypotheek van ieder stuk onroerend goed. Wij leveren deze direct en online, zo beschikt u snel over de juiste informatie.

Bij Kadasterdata is het mogelijk om zowel de originele hypotheekakte als een uittreksel van de hypothecaire inschrijving op te vragen.

Hypotheek van de buren

Het is goed om inzicht te hebben in de hypotheekgegevens van de woningen in uw straat of buurt. Bij Kadasterdata kunt u deze informatie opvragen; zoals de koopsom, de kadasterkaart of de hoogte van de hypotheek van de buren. Bent u op zoek naar informatie, maar weet u niet precies welk rapport of welk uittreksel u nodig heeft? Neem contact met ons op en onze medewerkers helpen u graag verder.

Beschikbare producten

Hypotheekakte
Hypotheekakte
De originele hypotheekakte van dit pand.
- Direct leverbaar
Uittreksel hypotheekakte
Uittreksel hypotheekakte
Samenvatting van de informatie uit de originele hypotheekakte.
- Direct leverbaar
Uittreksel hypotheekakte + woningwaarde
Uittreksel hypotheekakte + woningwaarde
Samenvatting van de informatie uit de originele hypotheekakte.
- Direct leverbaar
Terug naar boven