Ma t/m vr van 08:30 tot 17:30
Vragen? Neem contact met ons op 088 220 4200

Onderzoek - Effect bouwjaar & energielabel op woningwaarde

Prijs oude woningen onevenredig hard gedaald, lager energielabel grote impact

In het laatste kwartaal van vorig jaar daalden prijzen van woningen gebouwd voor 1930 met ruim zes procent. Die prijsdaling is aanzienlijk groter dan die van woonhuizen gebouwd vanaf de jaren ’30. Dit blijkt uit een data-analyse van Kadasterdata.nl, waarbij het mediane vierkante meterprijzen vergeleek. Hierbij lijkt energiezuinigheid een grote rol te spelen. Zo ligt de gemiddelde huizenprijs van oude woningen met een hoger energielabel dan G juist 34% hoger.

Woningen van voor 1930 zijn onevenredig hard gedaald in het laatste kwartaal van 2022. Wanneer we inzoomen op die groep ,blijkt echter wel dat de woningen met een hoger energielabel maar liefst 34% hoger liggen. Dit laat zien dat woningzoekers meer waarde zien in (deels) verduurzaamde woningen.

Hoewel juist kleinere woningen met een laag energielabel minder waard zijn geworden, is het verschil in euro's voor grote woningen nog altijd extreem te noemen. Juist bij woningen van 200 vierkante meter of meer zorgt een laag energielabel voor een extra hoge energierekening zorgen. Het belang van het verduurzamen is daarmee extra groot. Dit resulteert in een verschil van ruim €650,- per vierkante meter woning. Voor woningen onder de 200 vierkante meter is dit 'slechts' €119,- per vierkante meter.

Ook het woningtype heeft effect op de waardestijging naar aanleiding van het energielabel. Appartementen zijn, ongeacht grootte, gemiddeld maar liefst €350,- meer waard met een hoger energielabel. Met name voor starters die moeilijker de dubbele maandlasten kunnen dragen tijdens een verbouwing is een instapklare woning meer waard dan ooit. Voor een typisch apartement van 70 vierkante meter mét een hoger energielabel betalen huizenkopers dus maar liefst €25.500,- meer.