Ma t/m do van 08:00 tot 18:00, vrij tot 17:00 bereikbaar
Vragen? Neem contact met ons op 088 220 4200

Onderzoek warmtepomp plan De Jonge

Zeven op de tien Nederlandse woningeigenaren steunen ‘warmtepompplan’ De Jonge niet

Nederland zit in een gas- en energiecrisis, waardoor veel mensen tegen torenhoge maandlasten aankijken. Dit kunnen ze deels tegengaan met een duurzamere woning. Hoewel verduurzaming niet direct de kosten drukt, is het wel een belangrijke oplossing voor de lange termijn. Dat vindt ook minister van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening Hugo de Jonge: hij wil huiseigenaren verplichten om vanaf 2026 bij vervanging van de cv-installatie minstens een hybride warmtepomp te laten installeren. Hierdoor zijn Nederlanders een stuk minder afhankelijk van gas. Maar wat vinden zij eigenlijk van dit plan? Kadasterdata.nl zocht het uit en ondervroeg 1069 Nederlandse woningeigenaren. De resultaten vind je hieronder terug.

Met een (hybride) warmtepomp kunnen Nederlandse huiseigenaren in veel gevallen volledig van het gas af. Op de lange termijn betekent dit dat zij dus ook flink op kosten kunnen besparen en draagt dit bij aan de woningwaarde, waardoor je zou verwachten dat ze het plan massaal toejuichen. Toch staat maar liefst 72 procent van de respondenten niet achter het warmtepompbeleid van de minister van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening. Dit zie je terug in de visual.

Hoewel warmtepompen op de lange termijn gasgebruik en daarmee kosten besparen, zijn de initiële kosten van zo’n apparaat nogal fors. Zo is de aanschafprijs van een (hybride) warmtepomp al gauw duizenden euro’s. Bovendien moet je professionals inhuren voor de installatie, waardoor je onder de streep diep in de buidel tast. En dat in crisistijd. Niet gek dus dat bijna de helft van de Nederlanders die bedragen momenteel niet op kan hoesten. De precieze percentages kun je zien in de visual.

Een warmtepomp zie je niet in elk huis terug. Dat is met een reden. Het kunnen toepassen van een (hybride) warmtepomp vereist namelijk een goed geïsoleerde woning en specifieke radiatoren, waar niet alle woningen in Nederland over beschikken. Verder moet er voldoende ruimte zijn voor een binnen- en buitenunit. Zonder eigen perceel of eventuele uitbouw is met name de buitenunit lastig. Ook hier voldoet niet elke woning aan. Zo blijkt uit het onderzoek dat 43 procent van de respondenten zijn stek als ongeschikt voor een warmtepomp beschouwt. Dit geldt voornamelijk voor appartementen en bovenwoningen. Voor de exacte percentages per woningtype, bekijk je de visual.

Uit het onderzoek blijkt dat de aanschaf en installatie van een warmtepomp voor veel Nederlanders te duur is. Verder is een aanzienlijk deel van de woningen volgens de bewoners ongeschikt voor zo’n duurzaam apparaat. Is het plan van Hugo de Jonge dan wel uitvoerbaar? Nee, als het aan het merendeel van de Nederlandse huiseigenaren ligt niet. Maar liefst 83 procent van hen beschouwt het warmtepompplan namelijk als onrealistisch. Dit zie je schematisch terug in de visual.

Ook als een beleid niet volledig gedragen wordt door de burgers, voert de overheid het alsnog weleens door. Dit kan ook het geval zijn voor het warmtepompplan. In dat geval heeft een deel van de Nederlandse huiseigenaren een gevatte reactie in petto: zij vervangen hun cv-ketel voor de deadline van 2026, zodat die nog een ruime tijd meekan. Op die manier stellen zij de verplichte aanschaf van een warmtepomp zo lang mogelijk uit. Om hoeveel mensen dit gaat, zie je terug in de visual.

Nederlanders lijken vooral financiële en praktische redenen te hebben voor hun beperkte steun in het beleid van de minister van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening. Het achterliggende idee, verduurzamen van woningen, steunen zij wel. Zo willen bijna alle Nederlandse huiseigenaren waar mogelijk hun huis of appartement verduurzamen. Gezien de andere resultaten is de kans groot dat ze hier eerder voor betere isolatie of zonnepanelen gaan, dan voor een (hybride) warmtepomp. Het exacte percentage vind je in de visual.