Marktwaarde van een woning berekenen

Het vaststellen van de marktwaarde van een woning is interessant als u op zoek gaat naar een nieuw huis of zelf een woning wilt verkopen. Eerst is het goed te weten wat “marktwaarde” exact betekent. Wat is relevant in uw situatie en met welke informatie kan Kadasterdata u verder helpen?

Wat is marktwaarde?

De marktwaarde is hetzelfde als de verkoopwaarde. Bij de marktwaarde wordt uitgegaan van een situatie waarbij deze woning vrij op de markt verkocht kan worden; de vrije verkoopwaarde. Dit is niet hetzelfde als de taxatiewaarde. Om tot een taxatie te komen, wordt informatie als de marktwaarde en de WOZ-waarde gebruikt. Dit staat tegenover executiewaarde, waarbij een woning gedwongen en per opbod verkocht wordt.Het maximale hypotheekbedrag wordt gebaseerd op de marktwaarde van een huis. In dat geval bepaalt de hypotheekverstrekker wat die marktwaarde is, hiervoor hanteert iedere verstrekker verschillende methodieken. Belangrijk te weten is dat u vanaf 2018 niet meer dan 100% van de door de hypotheekverstrekker bepaalde marktwaarde mag lenen.

Waarom wilt u een rapport van Kadasterdata?

U kunt natuurlijk alles overlaten aan de taxateurs, makelaars en hypotheekverstrekkers. Zij hebben echter alleen een commercieel belang en u heeft niet altijd evenveel inzicht. Precies op dat vlak kan Kadasterdata helpen. Door u de mogelijkheid te geven informatie op te vragen, heeft u meer kennis en inzicht en kunt u beter onderhandelen. Bovendien bespaart u enorm op de kosten. Om over een langere periode goed op de hoogte te zijn, kunt u zich abonneren. Er zijn verschillende rapporten verkrijgbaar, hoe meer data u met elkaar combineert, des te beter u de woningwaarde kan berekenen.

Factoren die de woningwaarde op de markt bepalen

In de bepaling van de waarde van een woning, spelen verschillende factoren mee. Het is goed om hier duidelijk zicht op te hebben bij de aankoop van een huis.

 • Energiezuinig
  In welke mate de woning energiezuinig is, zal een steeds grotere rol spelen bij de waardebepaling. Dit staat steeds hoger op de agenda bij regionale en lokale overheden. Benieuwd naar de energiestatus van een specifiek pand? Bestel dan snel uw energielabel.
 • Onderhoud
  Enerzijds gaat het over onderhoud aan de constructie van het huis, zoals de kozijnen en de conditie van het dak. Anderzijds gaat het over verfraaiing, zoals een goed bijgehouden tuin en plinten in iedere kamer.
 • Locatie
  Een woning in de randstad kost meer dan een vergelijkbaar huis in Drenthe. Ook binnen een provincie of stad doen de omgeving en de ligging ertoe.
 • Financiële ontwikkelingen
  We hebben allemaal onze eigen financiële ontwikkelingen, maar ook het land, de EU en de wereld kennen bepaalde economische ontwikkelingen. Deze kunnen van grote invloed zijn op de huizenprijzen. Zo hebben we de afgelopen jaren de huizenprijzen flink zien stijgen. Dit was nadat de huizenmarkt een flinke klap had gekregen door de bankencrisis.

 

Het bepalen van de marktwaarde van een woning vraagt niet alleen veel informatie, u moet zich een duidelijk beeld vormen van die informatie in combinatie met uw eigen wensen. Het stappenplan woningwaarde bepalen helpt u hierbij. Mocht u nog vragen hebben over de door ons geleverde rapporten, dan horen wij het graag.

Beschikbare producten

Woningwaarde rapport
Woningwaarde rapport
Alle informatie verzameld in één rapport!
- Direct leverbaar
Koopsommenoverzicht
Koopsommenoverzicht
Overzicht van alle verkochte objecten (transactiedatum en koopsom) binnen een postcodegebied.
- Direct leverbaar
WOZ-waarderapport
WOZ-waarderapport
WOZ-waarde verlagen? Alle informatie in één handig rapport om zelf bezwaar te maken.
- Direct leverbaar
Koopsom + WOZ-waarde
Koopsom + WOZ-waarde
Laatst bekende koopsom en de modelmatige WOZ-waarde weten?
- Direct leverbaar
Huurwaarde rapport
Huurwaarde rapport
Handig om snel en eenvoudig uw (maximale) huurprijs te berekenen.
- Direct leverbaar
Referentiepanden
Referentiepanden
Toont zes recente transacties van gelijkwaardige objecten uit de regio.
- Direct leverbaar
Terug naar boven